RSS

Mėnesio albumas

18 Gru

Kaip galėjo pastebėti mano svetainės skaitytojai, jau kurį laiką rubrikoje „Mėnesio albumas“ bandau aptarti plokšteles, kurios įnešė savo indėlį į populiarios muzikos istoriją. Ne tik Bitlai ir Rolingai diktavo muzikos madas 60-70-siais. Tai buvo auksinė roko muzikos epocha, dabar vadinama „classic rock“.

                                                                           RockDinozauras

 

Buffalo Springfield

1967, Monterey, California, USA --- Buffalo Springfield's Dewey Martin, David Crosby, Richie Furay, and Stephen Stills (L-R) jam during their set at the Monterey Pop Festival. --- Image by © Henry Diltz/Corbis

 

Amerikiečių folkroko grupė iš Los-Andželo, 1966 metais padėjusi pamatus kantri roko atsiradimui. Trumpai gyvavusi, tačiau jos muzika turėjo įtaką Kalifornijos muzikinei scenai. Grupės muzikantai Stivenas Stilsas, Nilas Jangas, Ričis Fiurei po grupės iširimo sukūrė savo komandas arba sėkmingai dirbo kaip soliniai atlikėjai. Garsiausios jų sukurtos grupės – „Crosby, Stills, Nash & Young“, „Poco“ ir „Loggins & Messina“. Vėliau grupė Poco „pagimdė“ kantri roko gigantus – Eagles, joje grojo Rendis Meisneris ir Timotis B. Šmitas.

Grupės kūrimosi stadijoje muzikantai gyveno Los-Andžele, Faintein aveniu, kurioje tuo metu buvo keičiama asfalto danga. Sunkioji technika, kuri lygino asfaltą, ant šono turėjo užrašą – „Buffalo Springfield“. Kažkuris iš vaikinų pasiūlė taip pavadinti grupę ir taip į istoriją įėjo sunkioji kelių technika…

1966-jų gruodį debiutinis albumas buvo paruoštas. Likus kelioms dienoms iki diskų štampavimo mašinos paleidimo Stilsas pamatė, kaip policija išvaiko demonstrantus, protestavusius prieš klubo „Pandora‘s Box“  uždarymą. Šio įvykio įkvėptas jis parašė dainą „For What It‘s Worth“, kuri turėjo didelį rezonansą ir netrukus užėmė aukštą vietą čartuose, todėl dar neišleisto disko dainų sąrašas buvo skubiai pataisytas. Daina užėmė albume garbingą pirmą vietą.

 

America

 

UNITED KINGDOM - APRIL 30: BBC STUDIO Photo of Dan PEEK and David DICKEY and Gerry BECKLEY and Dewey BUNNELL and AMERICA, L-R: Gerry Beckley, David Dickey, Dan Peek, Dewey Bunnell - performing on TV show (Photo by David Warner Ellis/Redferns)

60-ųjų pabaigoje koledžo absolventai Diu Banelis, Denas Pikas ir Džeris Beklis susipažino viename Londono pabų. Jų tėvai tarnavo amerikiečių karinėje bazėje Britanijoje, tad gimtinės ilgesį vaikinai sumanė išlieti savo dainose. Taip gimė folkroko grupė „America“. Po metų repeticijų, vaikinai vienoje Londono įrašų studijų įrašė debiutinį albumą. 71-jų rudenį pasirodė pilotinis albumo singlas su daina „A Horse With No Name“, kuris pakilo į trečią vietą anglų čartuose. Ši daina ir visas albumas stilistiškai buvo panašus į Nilo Jango, hipių eros bardo, kūrybą.

Po triumfo Anglijoje, grupė keliauja į gimtąją Ameriką, kur sulaukia nė kiek nemažesnės sėkmės. Pavasarį pirmas jų singlas tvirtai „apsigyvena“ Amerikos čartų viršūnėse, nuversdamas patį Nilą Jangą su jo hitu „Heart of Gold“. Ilgą laiką grupės prodiuseriu buvo pats Džordžas Martinas, dar vadinamas „penktuoju“ Bitlu.

 

 
Parašykite komentarą

Publikavo 18 gruodžio, 2016 Uncategorized

 

Parašykite komentarą